Waarom een multidisciplinaire aanpak herstel ondersteunt

Verslaving is een complexe aandoening die invloed heeft op zowel het lichamelijke als mentale welzijn van een persoon. Het is dan ook niet verrassend dat een enkelvoudige benadering vaak onvoldoende is om een duurzaam herstel te bereiken. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij behandelaars uit verschillende disciplines samenwerken, heeft een sterk ondersteunend effect op het herstel van een persoon.

schedule 27 feb 2023
bookmark_border Achtergrondinformatie
create

Behandelaars uit verschillende disciplines werken samen

Verslaving is een complexe aandoening die invloed heeft op zowel het lichamelijke als mentale welzijn van een persoon. Het is dan ook niet verrassend dat een enkelvoudige benadering vaak onvoldoende is om een duurzaam herstel te bereiken. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij behandelaars uit verschillende disciplines samenwerken, heeft een sterk ondersteunend effect op het herstel van een persoon. Om deze reden heeft Spoor6 zusterorganisatie Spoor8 gelanceerd, zodat wij de onderliggende problematiek snel en adequaat kunnen behandelen en cliënten niet maanden op een wachtlijst moeten staan voor een vervolgtraject.

Een multidisciplinaire aanpak werkt om verschillende redenen. Het helpt mensen in herstel om een ander perspectief te krijgen op de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Van middelenmisbruik tot psychische problemen. Een team van professionals uit verschillende disciplines, zoals artsen, psychologen, ggz-agogen, verslavingscounselors, spiritual care counselors en ervaringsdeskundigen, kunnen elk hun eigen inzicht en vaardigheid inbrengen. Hierdoor kan een breed scala aan behandelopties worden overwogen en geïmplementeerd.

ADHD, depressie, angst, woede en/of trauma

Daarnaast kan een multidisciplinaire aanpak helpen om gelijktijdig voorkomende aandoeningen te behandelen. Drugs- of alcoholverslaving gaat vaak samen met bijvoorbeeld ADHD, depressie, angst, woede en/of trauma. Door een team van professionals samen te brengen, kunnen de onderliggende problemen sneller worden getraceerd en daardoor kan er vrijwel direct worden geacteerd om deze problemen aan te pakken. Spoor8 biedt deze behandeling na een traject bij Spoor6. Noodzakelijk is dat te allen tijde de verslaving eerst aangepakt wordt.

Een voorbeeld dat wij vrijwel dagelijks tegenkomen: het heeft geen enkele zin om een depressie te behandelen als een cliënt blijft blowen (of blijft drinken etc.). In de meeste gevallen verminderen de klachten als cliënten stoppen met het gebruik of gedrag en in die gevallen waar problemen resteren volgt een gerichte behandeling binnen Spoor8.

Aangepast op de persoonlijke behoefte van elk individu

Een multidisciplinaire aanpak kan worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van elk individu. Elk persoon is uniek. Er wordt altijd een behandelplan op maat gemaakt, waardoor de kans op succesvol herstel aanzienlijk groter is.

Hulp of advies nodig?

Neem contact op met ons; bel met 035-6975400 of mail naar info@spoor6.nl. Langskomen kan natuurlijk ook: Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

Achtergrondinformatie over verslavingszorg