Wat is cocaïne?

Cocaïne, vaak coke genoemd, is een stimulerend middel. Het wordt vervaardigd uit de bladeren van de cocaplant die in Zuid-Amerika groeit, waar al meer dan duizend jaar geleden op werd gekauwd door de lokale bevolking om zo het stimulerend effect van coke te verkrijgen. Tegenwoordig wordt het wereldwijd door meer dan 17 miljoen mensen regelmatig gebruikt.

De meest voorkomende vorm van cocaïne is een wit poeder dat wordt verkocht per halve of hele gram. In de hersenen zorgt coke voor het versterken van de aanwezigheid van de neurotransmitters noradrenaline, adrenaline en serotonine. De effecten van cocaïne die hierdoor worden veroorzaakt zijn een energiek gevoel, alertheid, euforie en minder behoefte aan slaap. Daarnaast ontstaat vaak meer behoefte aan sociale interactie en vermindert de eetlust.

Diverse manieren om coke te gebruiken

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van cocaïne:

  • Cocaïne-base, ook wel crack of freebase genoemd. Deze vorm kan worden gerookt door het relatief lage smeltpunt. Het lost slecht op in water en is daardoor niet te gebruiken als oplossing voor injecties.
  • Cocaïne hydrochloride. Dit wordt in poedervorm gesnoven of in water opgelost om te injecteren in een ader. Het heeft een veel hoger smeltpunt dan base en is daardoor minder geschikt om te roken.

Cocaïne wordt vaak gecombineerd met andere middelen zoals alcohol, wiet of ketamine. Ook wordt het door sommige mensen gebruikt om meer zin te krijgen in seks of om het orgasme uit te stellen.

Wat zijn de gevaren van cocaïne?

Cocaïne is een zeer verslavend middel. Zoals eerder beschreven verhoogt het de aanwezigheid van een aantal neurotransmitters in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het activeren van het lichaam en de geest. Er treedt bij frequent gebruik tolerantie op; hierdoor is meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wanneer het gebruik wordt gestaakt ontstaat het gevoel het opnieuw te moeten gebruiken; ook wel eens craving genoemd. Op deze manier kan snel cocaïneafhankelijkheid ontstaan.

Door de verhoogde beschikbaarheid van adrenaline en noradrenaline in het lichaam stijgen de bloeddruk en hartslag, waarbij het hart overbelast kan raken. Bij langdurig gebruik ontstaan veranderingen in de hersenen met als gevolg verminderd denkvermogen, concentratievermogen en woordelijk geheugen. Ook zijn er aanwijzingen dat men na langdurig gebruik minder goed in staat is om de juiste beslissing te nemen in risicovolle situaties. Langdurig gebruik wordt tevens geassocieerd met paranoïde gedachten, depressie en zelfmoordneigingen.

Herkent u deze signalen bij uzelf of iemand anders die u lief is? Bel ons dan; samen kijken we wat de beste manier is om af te kicken van cocaïne.

Afkicken van cocaïne, is dat moeilijk?

Afkicken van cocaïne brengt zowel lichamelijke als geestelijke klachten met zich mee. Lichamelijk afkicken van cocaïne duurt gemiddeld één tot twee weken en kan gepaard gaan met spierpijn, beven, rillingen en ongewilde bewegingen van ledematen. Andere afkickverschijnselen van coke zijn depressieve gevoelens, angst, extreme vermoeidheid en meer slapen, een verminderd concentratievermogen, toegenomen eetlust en levendige dromen. Meestal zijn de symptomen binnen een week verdwenen en is het niet nodig hiervoor medicijnen in te nemen. Wel is professionele begeleiding bij het afkickproces aan te raden.

Bronnen:

  • World Drug Report 2016. Report no. E.16.XI.7, United Nations Office on Drugs and Crime, Vienna, Austria 2016
  • Gay GR, Inaba DS, Sheppard CW, Newmeyer JA (1975). “Cocaine: history, epidemiology, human pharmacology, and treatment. a perspective on a new debut for an old girl”. Clinical Toxicology. 8 (2): 149–78.
  • Rothman RR et al. Amphetamine-type central nervous system stimulants release norepinephrine more potently than they release dopamine and serotonin. Synapse 2001;39(1):32.
  • Hatsukami DK et al. Crack cocaine and cocaine hydrochloride. Are the differences myth or reality? JAMA 1996;276(19):1580.
  • Lago JA et al. Stimulant withdrawal. Addiction 1994;89(11):1477.
  • Rogers RD et al. Investigating the neurocognitive deficits associated with chronic drug misuse. Curr Opin Neurobiol 2001;11(2):250.
  • Friedman AS et al. Depression, negative self-image, and suicidal attempts as effects of substance use and substance dependence. J Addict Dis 2004;23(4):55.

Cocaïne is een drug. Lees er meer over in onze kennisbank.

Spoor6 staat naast jou bij de start van een leven in herstel

emoji_people

Je hoeft het niet alleen te doen!

Zet de eerste stap en bel ons. Wij gaan graag met je in gesprek hoe we jou kunnen helpen.

verified

Verslavingszorg specialisten

De behandelaren van Spoor6 weten waar de ziekte verslaving over gaat.

supervisor_account

Intensieve begeleiding

Ons deskundig team staat naast je en luistert echt naar jouw verhaal.

update

Snel starten met de behandeling

Wij staan direct voor je klaar, bel vandaag nog voor een afspraak.