Hoe wordt er omgegaan met een alcoholist?
Wat gebeurt er nu precies wanneer een alcoholverslaafde zichzelf aanmeldt of aangemeld wordt? Onze GGZ-agoog bij Spoor6 weet raad. Zij geeft antwoord op de vragen die in de loop van de tijd gesteld zijn.
Hoe wordt er omgegaan met een alcoholist bij Spoor6 verslavingszorg voor alcoholisten?
Wat gebeurt er nu precies wanneer een alcoholverslaafde zichzelf aanmeldt of aangemeld wordt? Mevrouw Gopie is GGZ-agoog bij Spoor6. Een verslavings- en afkickkliniek. Zij geeft antwoord op de vragen die haar in de loop van de tijd gesteld zijn.
Wanneer is men als alcoholverslaafde te laat om behandeld te worden?
Een alcoholverslaafde is nooit te laat om behandeld te worden. Wij behandelen bij Spoor6 mensen die al 30 jaar alcoholist zijn. De ernst van de verslaving hangt niet per se af van de duur van de verslaving.
Het kiezen voor behandeling is afhankelijk van de persoon zelf. Het is uiteindelijk een kwestie van de wil te herstellen. Als je écht van je alcoholverslaving af wilt dan kan dat.
Het komt wel eens voor dat een familielid of vriend iemand aanmeldt. Waarom is dat?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Verslaving gaat vaak gepaard met langdurige ontkenning van het probleem door de persoon in kwestie. Men blijft volhouden dat er geen probleem is of men denkt er zelf wel uit te komen. Het kan echter ook zijn dat de verslaafde opziet tegen het zoeken van hulp en behandeling. Het is een behoorlijke drempel om naar een verslavingskliniek te bellen voor een intakegesprek.
Wat wordt er zoal gevraagd in een intakegesprek?
Tijdens een intakegesprek proberen we een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van iemands verleden. We vragen bijvoorbeeld welke middelen men gebruikt, hoe vaak deze gebruikt worden, of er verschillende middelen gebruikt worden en of de verslaafde al eerder behandeld is geweest. Daarnaast stellen we vragen over de opvoeding, familie, studie, werk, schulden, medicatie en psychische gesteldheid. Een alcoholverslaving kan heel veel verschillende oorzaken hebben en vaak is het dan ook een combinatie van meerdere factoren.
Gebeurt het wel eens dat de familie een verslaafde aanmeldt, maar dat de verslaafde niet behandeld wil worden?
Helaas komt dit voor. De familie en de verslaafde kunnen lijnrecht tegenover elkaar staan. Hier kunnen vele redenen voor zijn. Vaak zijn het familieproblemen die al langer spelen. Er kan natuurlijk van alles voorgevallen zijn in een familie. Echter, zoals eerder gezegd, komt het regelmatig voor dat een alcoholverslaafde niet wil toegeven dat hij of zij hulp nodig heeft.
Wat doen jullie in een dergelijk geval?
Dan houdt het voor ons als verslavingskliniek helaas op. Wij kunnen iemand niet dwingen. Er kan alleen behandeld worden als de verslaafde hiermee instemt. Hoe ernstig de situatie ook is.
Wordt de familie van een verslaafde dan niet boos op jullie?
De familie snapt soms niet dat wij ‘’niets doen’’ terwijl het zo hard nodig is. Het enige dat wij in deze situatie kunnen doen is de familie uitleggen dat wij iemand niet kunnen en mogen dwingen. Meestal begrijpt de familie het uiteindelijk wel. Het is natuurlijk ook voor een deel de frustratie die er op dat moment uitkomt.
Op welke manier kan een familielid de alcoholverslaafde helpen en bemoedigen om toch in behandeling te gaan?
Praat nooit op een beschuldigende manier tegen een verslaafde. Dit komt erg hard aan en het kan de situatie verergeren. Spreek je zorgen uit en laat merken dat je het meent. Blijf bij jezelf.
Tot slot: wat zijn de twee meest gehoorde misverstanden over alcoholverslaafden?
‘’Een alcoholist slaapt onder een brug’’
Dit is denk ik het grootste misverstand ten aanzien van alcoholisten. Verslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Van zwervers tot zakenmannen en van doktoren tot Gooische vrouwen. Voor bepaalde groepen geldt dat het vaak niet zichtbaar is, omdat deze niet ergens op straat of op een bankje liggen. Op deze manier ontstaat al snel een vertekend beeld.
‘’Na mijn behandeling word ik weer een sociale drinker’’
Dit is een illusie die veel mensen en ook alcoholverslaafden zelf hebben. Men denkt dat na het afkicken weer met mate alcohol genuttigd kan worden. Dit is echter onmogelijk. Na een succesvolle behandeling kun je nooit meer een druppel alcohol nuttigen. Het gevaar is te groot dat men weer terugvalt in de verslaving.
Herkent u uzelf of een familielid in dit verhaal? Neem dan nu contact met ons op door te bellen naar 035 – 697 54 00 of neem contact met ons op via ons contactformulier. Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde verslavingskliniek. De zorg die wij leveren wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.