
Van trauma naar herstel: Lisa ging het gevecht aan met haar alcoholverslaving
Lisa begon met drinken na een moeilijke scheiding en dronk vervolgens 17 jaar lang regelmatig alcohol wat uiteindelijk leidde tot ernstige gezondheidsproblemen. Door een maagverkleining stopte ze tijdelijk, maar uiteindelijk werd haar verslaving erger.
Rene van Collem werkt als familiecounselor bij Spoor6 verslavingszorg waar hij zich o.a. ook richt op de naasten van mensen die een verslaving hebben. Hij heeft daarnaast ook zijn eigen podcast, die hij al jarenlang met succes gratis ter beschikking stelt via YouTube. Zijn videokanaal is er voor iedereen die hulp nodig heeft over het onderwerp verslaving, er meer over wil weten, of hoe je als vader, moeder of vriendin om moet gaan met iemand in je omgeving die verslaafd is, kan terecht bij o.a. deze onuitputtelijke bron van informatie.
Lisa vertelt Rene haar persoonlijke verhaal over haar verslaving, de trauma’s en de weg naar herstel en hierbij spreekt ze openhartig over de impact van verslaving op haar leven en relaties.
Begin van de Verslaving
Lisa begon met drinken na een moeilijke scheiding en dronk vervolgens 17 jaar lang regelmatig alcohol wat uiteindelijk leidde tot ernstige gezondheidsproblemen. Door een maagverkleining stopte ze tijdelijk, maar uiteindelijk werd haar verslaving erger.
Dieptepunt
Het dieptepunt kwam rond Kerst 2022, toen ze zichzelf op de keukenvloer vond met een halve fles wijn. Dit was voor haar het moment waarop pijnlijk duidelijk werd dat ze hulp nodig had.
Weg naar Herstel
Lisa begon haar herstel op 1 januari 2023, met steun van een collega die haar naar verslavingsmeetings begeleidde. Ondanks een terugval korte tijd erna, hielp de steun van de gemeenschap (haar fellows) haar enorm waardoor het uiteindelijk toch gelukt is om in herstel te gaan.
Maar het was niet makkelijk.
Impact van Trauma
Ook vertelt Lisa over de trauma's van haar ouders, die haar jeugd en latere leven beïnvloedden, over haar vader en moeder die óók trauma’s hadden en dat weer voor een moeilijke gezinssituatie zorgde. Lisa erkent dat ze verslavingsneigingen had, zelfs voordat ze begon te drinken.
Jeugd en Onzekerheid
In haar jeugd was ze eenzaam en onzeker. Ze had moeite op school en voelde zich vaak een buitenstaander. Pas op haar 32e kreeg ze de diagnose ADHD, wat veel van haar problemen verklaarde.
Verslaving en Gezinsleven
Lisa's alcoholgebruik werd een manier om haar onzekerheid en pijn te verdoven. Ze dronk vaak samen met haar vader en stiefmoeder, wat haar tolerantie voor alcohol verhoogde. Ondanks waarschuwingen van vrienden en familie, bleef ze haar verslaving ontkennen.
Herstel en Relaties
Eenmaal in herstel heeft Lisa haar relaties met haar familie verbeterd. Ze heeft de goede band met haar vader, stiefmoeder, dochter en broer hersteld. Haar dochter merkt dat Lisa rustiger en toegankelijker is geworden, wat hun relatie heeft versterkt.
(De tekst gaat verder onder de video.)
Wil je nu alvast het hele verhaal van Lisa zien? Bekijk dan de podcast van Rene en Lisa op YouTube.
Uitdagingen in Herstel
Lisa vond het herstel niet altijd makkelijk. De zucht naar alcohol, vooral tijdens sociale activiteiten zoals borrels van vrienden en verjaardagen zijn nog steeds moeilijk, maar ze heeft strategieën ontwikkeld om de triggers te vermijden, zoals het verlaten van een terras wanneer ze de drang voelt om te drinken.
Het verhaal van Lisa's is een inspirerend voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen. Opgeven is geen optie. Haar openheid over haar verslaving en herstel biedt hoop en inzicht voor anderen die met soortgelijke uitdagingen worstelen.
Je bent niet de enige en allerminst alleen
In herstel gaan doe je zelf, maar nooit alleen! Naast gespecialiseerde verslavingszorg instellingen zoals Spoor6, zijn er ook veel zelfhulp-bijeenkomsten zoals de NA in Nederland die je ondersteunen tijdens je reis.
Maak de (gezonde) keuze om te stoppen met drinken, pas je gedrag aan en maak gebruik van de hulp die je kan krijgen. Je hoeft het niet alleen te doen.