Alcohol en zwangerschap
Kun je alcohol drinken tijdens de zwangerschap, of is het drinken als je zwanger bent schadelijk voor de gezondheid van jou én je kindje?
Zwanger en alcohol, kan dat eigenlijk wel?
Consumptie van alcohol (ethanol) tijdens de zwangerschap kan resulteren in een continuüm van embryonale ontwikkelingsstoornissen, die variëren afhankelijk van de ernst, duur en frequentie van blootstelling aan ethanol. Alcohol beïnvloedt de normale ontwikkeling van een embryo of foetus. Naast dosisgerelateerde problemen, beïnvloedt ook de timing van alcoholblootstelling tijdens prenatale ontwikkeling alcoholgerelateerde geboorteafwijkingen.
Foetaal alcoholsyndroom (FAS) is de meest ernstige verzameling van aan alcoholgerelateerde geboorteafwijkingen en wordt gekenmerkt door pre- en postnatale groeivertraging, kleine gezichtsafwijkingen en afwijkingen in het centrale zenuwstelsel (CZS). Prenatale blootstelling aan alcohol kan in principe de normale ontwikkeling beïnvloeden op bijna elk moment in de zwangerschap; van embryonale tot foetale ontwikkeling.
Prenatale ontwikkeling heeft twee stadia, het embryonale stadium dat de eerste acht weken van ontwikkeling na de bevruchting omvat en het foetale stadium dat de rest van de ontwikkeling omvat. De embryonale fase is de periode waarin de lichaamsplannen worden vastgelegd. In dit stadium kan alcoholconsumptie aanzienlijke gevolgen hebben, afhankelijk van de populatie cellen die negatief wordt beïnvloed. Ontwikkelingsafwijkingen kunnen resulteren in een reeks geboorteafwijkingen of kunnen de zwangerschap volledig beëindigen als de misvormingen bijzonder ernstig zijn.
Tijdens de foetale fase heeft prenatale blootstelling aan alcohol nog steeds de potentie om de ontwikkeling negatief te beïnvloeden, echter aanzienlijk minder dan de massale ontwikkelingsstoornissen die kunnen voortvloeien uit blootstelling tijdens de embryonale fase.