Legaal wiet kopen in Nederland

Wiet mag je kopen in een coffeeshop, maar, zo zegt de wet, de coffeeshop is wel strafbaar als zij zelf softdrugs inkopen. Maak kennis met het wietexperiment.

schedule 15 apr 2025
bookmark_border Drugsverslaving
create

Ook al wordt Nederland wereldwijd gezien als een cannabis-paradijs, de realiteit is gelukkig wat complexer dan dat. Al decennialang geldt er een gedoogbeleid, waarbij je maximaal 5 gram cannabis (wiet of hasj) mag bezitten. Het is gelukkig niet zo dat je je hele rugzak mag volstoppen met jointjes; er zit een grens op.

Wiet en hasj mag je kopen in een coffeeshop, maar, zo zegt de wet, de coffeeshop is wel strafbaar als zij zelf softdrugs inkopen.

Verwarrend en toch wordt het oogluikend toegestaan. Maar waar de wiet of hasj vandaan komt, dat is vaak niet te achterhalen. Het handelen in softdrugs is immers strafbaar en afgezien van een plantje thuis (maximaal 5) is de herkomst en hoe de inhoud van jouw joint gekweekt is onbekend.

Het wietexperiment: een betere bescherming voor jongeren

Om toch grip te krijgen op de illegale geldstroom (het handelen in drugs houdt criminaliteit in stand) en om ervoor te zorgen dat wat er wél verkocht wordt vrij is van gevaarlijke chemicaliën, is de overheid het wietexperiment begonnen. In het experiment wordt uiteraard ook aandacht besteed aan een betere bescherming van gebruikers, vooral jongeren. Net als bij sigaretten moet het ook bij cannabis lastiger worden om aan je joint te komen als je jong bent.

Bij het wietexperiment mag een zeer selectief aantal bedrijven (aangewezen door de overheid) legaal wiet en hasj telen en dit vervolgens doorverkopen aan coffeeshops die meedoen aan het experiment. De geldstroom is legaal (wat voor de overheid veel geld oplevert), het criminele circuit wordt overgeslagen (dit zorgt voor minder criminaliteit) en bovendien is de geleverde softdrugs vrij van zware metalen en andere rotzooi.

Maar, denk nu niet dat het roken van legale wiet of hasj ineens wél gezond is. Het lijkt onschuldig, maar langdurig gebruik kan nog steeds leiden tot verslaving, psychische problemen of concentratiestoornissen veroorzaken.

Leidt legalisering van cannabis tot een toename van mensen die verslaafd raken?

De schatting is dat Nederland ongeveer 100.000 mensen telt die verslaafd zijn aan cannabis. En 20% van iedereen die wekelijks een joint (of meervoud daarvan) gebruikt, ontwikkelt een verslaving.

Dit is de situatie nu

De huidige situatie in de handel in softdrugs, is dat er een overgang of omschakeling gaande is van een open illegaal systeem naar een meer gesloten legaal systeem. Spoor6 verslavingszorg hoopt niet dat het legaliseren van softdrugs leidt tot een explosieve groei aan drugsgebruikers, net zoals dat bij online gokken wel het geval was. Na het legaal maken van (online) gokken kwamen er maar liefst 50% gokkers bij, waarvan 60% pas is begonnen ná de legalisering. Een schrikbarend aantal. Het kan een voorbode zijn voor een toename in het aantal mensen dat verslaafd raakt aan wiet, hasj of cannabis.

Ben je benieuwd wat de gevolgen zijn van een verslaving aan cannabis, wiet of hasj? Of wil je weten wat de afkickverschijnselen van wiet zijn?

Bronnen:
https://www.trimbos.nl/kennis/drugs/informatiepermiddel/cannabis/ https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/36d82a751c94e65155041ce3cad1a9ee.pdf https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs/gedoogbeleid-softdrugs-en-coffeeshops