ZIjn drugs verslavend?
Waarom zijn drugs verslavend? En welke zijn het meest verslavend?
Zijn drugs zo verslavend?
Drugsgebruik lijkt in eerste instantie vaak onschuldig. Zo af en toe even een joint roken en een xtc pilletje innemen voor of tijdens het uitgaan. Zo veel mensen snuiven wel eens een lijntje cocaïne, zo gek is dat tegenwoordig niet meer. Wat kan er nu eenmaal mis gaan na één keer?
In Nederland wonen tienduizenden drugsverslaafden, die allemaal dezelfde gedachte hadden toen ze voor het eerst drugs gebruikten: ‘je moet alles een keer hebben geprobeerd in je leven.’ Daarnaast is er op feestjes vaak sprake van groepsdruk. Het gaat van een keer naar een tweede keer en zo wordt de stap om te gebruiken steeds gemakkelijker. Tot het moment dat het standaard wordt om ieder week of zelfs iedere dag meermaals aan de drugs te gaan. Op het moment wanneer het steeds vaker en gemakkelijker wordt om drugs te gebruiken, is het al een verslaving aan het worden. Dit gebeurt zonder dat de verslaafde zelf doorheeft hoe ver het al is. Hij of zij laat zichzelf geloven dat het compleet onder controle is. Op het moment dat men besluit om te stoppen, merkt de persoon in kwestie dat dit lang niet zo gemakkelijk is als gedacht. Poging na poging, en niets wat werkt. Dat is het moment waarop de verslaafde besluit dat stoppen niet lukt zonder de professionele hulp van een verslavings- of afkickkliniek.
Welke drugs zijn het meest verslavend?
Welke drugs zijn het meest schadelijk?
Harddrugs zijn schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. In 2009 is er door het RIVM een ranking gemaakt van de meest schadelijke drugs. Dit resulteerde in de volgende lijst:
- Crack
- Heroïne
- Tabak
- Alcohol
- Cocaïne
- Metamfetamine
- Amfetamine
- GHB
- Benzodioazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen)
- Cannabis
- Ketamine
- XTC
- Khat
- LSD
- Paddo’s
Aangezien deze lijst lang geleden is gemaakt, zullen bepaalde drugs anders scoren wanneer er nu opnieuw een onderzoek plaats zou vinden. GHB bleek de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld een erg verslavend middel te zijn. Deze zou nu dus mogelijk hoger scoren dan plaats 8.
Waarom zijn drugs schadelijk voor het lichaam?
Het gebruiken van drugs kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam. Schade ontstaat door:
Het type drug
Sommige drugs zijn giftig. Alcohol is bijvoorbeeld een uiterst giftige stof en wanneer deze overmatig wordt gebruikt tast het je hersenen, lever en maag aan. XTC kan bepaalde hersencellen beschadigen, cocaïne en amfetamine tasten het hart en de bloedvaten aan. Drugs als heroïne en GHB leiden snel tot een overdosis die dodelijk kan zijn.
De manier van toedienen
Het roken of inhaleren van tabak, cannabis of heroïne tast de longen enorm aan. Het spuiten van heroïne en cocaïne gebeurt vaak onhygiënisch waardoor aderontstekingen kunnen ontstaan en ziektes als hepatitis en HIV kunnen worden overgedragen. Door cocaïne te snuiven kan het neusslijmvlies uitdrogen en ontsteken.
De omstandigheden
Het gebruik van de meeste drugs is illegaal, wat ervoor zorgt dat er geen controle is op de kwaliteit van de drug. Daarnaast is het verkrijgen van nieuwe spuiten lastig, waardoor er onveilige spuiten worden gebruikt. De risico’s worden nog groter wanneer de drugsgebruiker verslaafd raakt en zichzelf niet meer goed verzorgt.
Welke drugs zijn het meest verslavend?
Het is lastig om vast te stellen welke drugs het meest verslavend zijn. Over het algemeen zijn (volgens het Trimbos-instituut) de volgende drugs het meest verslavend:
- Crack
- Cocaïne
- Methamfetamine (crystal meth)
- Heroïne
- GHB
Het hangt hierbij af van een aantal factoren. Namelijk van de eigenschappen van de drug, de toedieningswijze en de mate van gebruik. Zo leiden drugs die gerookt (cannabis) of gespoten (heroïne en cocaïne) worden sneller tot een verslaving dan het eten of slikken van bijvoorbeeld XTC. Daarnaast leidt veelvoudig gebruik sneller tot een verslaving dan matig gebruik.
Waarom zijn drugs verslavend?
Het gebruiken van drugs draait om de kick die je ervan krijgt. Door het innemen van een drug krijg je tijdelijk het gevoel de hele wereld aan te kunnen. De meeste drugs werken ontspannend, of geven je juist meer energie. Dopamine komt vrij en deze heeft effect op het zogenaamde beloningssysteem in je hersenen. Je lichaam vindt dit gevoel fijn en wil continu beloond worden. Het gevoel kan gemakkelijk op worden geroepen door de drug, dus er wordt steeds vaker naar het middel gegrepen. Door dit te blijven herhalen, zal er op een gegeven moment een drugsverslaving ontstaan.
De verschillende fases waarin een verslaving wordt ontwikkeld
Een drugsverslaving begint dus vaak erg onschuldig, maar men vervalt van kwaad tot erger.
Eerste ervaring
Wanneer men voor het eerst drugs gebruikt, maakt hij kennis met de plezierige gevolgen. Er is nog geen sprake van een verslaving, waardoor men nog geen negatieve effecten ondervindt. Op deze manier lijkt het gebruiken van drugs onschuldig. Het is vergelijkbaar met het drinken van een biertje of wijntje in het weekend.
Verlangen naar die eerste ervaring
Later gaat men weer terugverlangen naar die eerste ervaring. Het was leuk, spannend en onschuldig. In de maanden die daarop volgen verlangt men steeds vaker terug naar dat gevoel.
Tolerantie treedt op
Er komt een moment waarop er met de huidige hoeveelheid drugs niet meer hetzelfde gevoel bereikt kan worden. Men grijpt naar een hogere dosis om dit gevoel wel te kunnen bereiken. Wanneer het lichaam meer nodig heeft voor hetzelfde effect, dan spreekt men van tolerantie.
Afkickverschijnselen
Wanneer men minder drugs gaat gebruiken, krijgt men te maken met afkickverschijnselen. Door het middel continu in te nemen, heeft het lichaam zich aangepast. Wanneer het middel niet meer toegepast wordt, begint het lichaam te protesteren waardoor men denkt niet meer zonder te kunnen.
Afkicken doet u zelf
De meest voorkomende reden om geen hulp te zoeken bij een drugsverslaving, is het idee het zelf wel te kunnen. En dat is ook zeker het geval. Een verslavingskliniek is er niet om het afkicken over te nemen, het is iets wat u zelf moet en kunt doen. Maar dan wel met de juiste professionele hulp en persoonlijke begeleiding van Spoor6.
Bent u het zat om elke keer opnieuw de fout in te gaan? Neem dan nu contact met ons op door te bellen naar +31 (0)35 697 54 00. Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde verslavingskliniek. De zorg die wij leveren wordt (mogelijk deels) vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.